Correct Ingatlan

Ingatlan hírek

Vidéken is meglódult a lakáspiac

Nem kizárólag a fővárosban mutat emelkedő tendenciát az eladó, illetve kiadó lakások iránti érdeklődés. Jó pár vidéki nagyvárosra figyelnek a befektetők, sőt kiemelt célpontok lettek a híres borvidékek központjai, ahol elsősorban a turizmust megcélzó rövid távú ingatlan-bérbeadás is húzza az ingatlanpiacot.

Szakértők szerint a paksi lakáspiacra jelentős hatással lehet a tervezett atomerőmű megépülése, azonban 2014-ben Eger, Pécs, Szekszárd, Nyíregyháza és Miskolc piaca is határozott bővülést mutatott. Ezekben a városokban 20-30%-os forgalomnövekedés figyelhető meg 2013-ról 2014-re, ami önmagában is figyelemreméltó, azonban a tavalyról idénre történő keresletnövekedés még ezeket az adatokat is túlszárnyalja. Mérések szerint egyes vidéki városokban az egy év alatti keresletnövekedés eléri az 50%-ot is.

correctingatlan-lakaspiac-borvidek

A borvidékek központjai is húzzák a hazai ingatlanpiacot

A vidéki városokban – így például Miskolcon – nem csak a tégla lakások iránti kereslet ugrott meg, de a vásárolni, bérelni szándékozók körében egyre közkedveltebbé kezd válni a panel is. A legkeresettebbek ezek közül is a felújított, illetve a panelprogramon átesett ingatlanok, de fontos szempont az érdeklődők körében az egyedi mérővel felszerelt távfűtéses opció is. Tavaly Miskolcon az ingatlaneladások több mint 60%-át a panellakások tették ki. Hasonló a helyzet Nyíregyházán is, a városban a 6-8 millió Forint körül mozgó panelek váltak igazán felkapottá. Jellemző a városra, hogy igen kiemelkedő a befektetési céllal ingatlant vásárlók száma, 100-ból 40 vevő bérbeadási szándékkal vásárol lakást Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén.

Az észak-magyarországi borvárosban, Egerben szintén szárnyal az ingatlanpiac. A lakáskereslet palettája itt igen színes, 7 és 30 millió Forint között mozog, ez valószínűleg betudható a borturizmusnak, illetve a városban található felsőoktatási intézmányeknek is. A panellakások Egerben is igen keresetté váltak, noha a piaci forgalom túlnyomó részét leginkább a téglaépítésű társasházak teszik ki. A városban – az említett történelmi borvidék státusa miatt – megjelent a Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rövidtávú ingatlan-bérbeadás, mely elsősorban a turizmust célozza meg.

correctingatlan-lakaspiac-eger

Egerben is megjelent a rövidtávú ingatlan-bérbeadás

Ha már a borvidék kapcsán Egert megemlítettük, érdemes néhány mondatot Szekszárdra is szentelni. A rövidtávú bérbeadás ebben a városban is megjelent, azonban a boros pincéken túl itt a strand és élményfürdő is vonzó turisztikai célpont lehet, mely tovább pezsdíti a helyi ingatlanpiacot. Miskolchoz hasonlóan a kedvelt panellakások Szekszárdon is a 6-8 millió Forintos ártartományban mozognak, jóllehet a családi házak viszonylag elöregedtek, felújításra szorulnak, így valószínúsíthetően ez is hozzájárul a panelek kapósságához. Szekszárdon a házak kapcsán jelentős keresletet mutatnak a kertkapcsolattal rendelkező ingatlanok.

Baranya megye székhelye Pécs is igen figyelemreméltó adatokkal kecsegtethet a tulajdonost cserélt ingatlanok tekintetében. A város ingatlanforgalma 2015. évben 30%-os emelkedést mutat, idén a lakáseladások száma megközelíti a 3000-et. Érdekesség, hogy a városban roppant keresettek a 6-7 millió Forint körül vagy kicsivel alatta árazott panellakások, a másfél- és a  kétszobás panellakások gyakorlatilag hiányoznak a pécsi ingatlanpiacról, annyira gyorsan gazdát cserélnek.

correctingatlan-lakaspiac-pecs

Pécsett hiány a másfél és a kétszobás panellakás

Paks – ahogy azt említettük is a cikk elején – az épülő atomerőműnek köszönhetően hatalmas fejlesztések előtt áll, ez pedig bizonyos, hogy kihat majd az amúgy is élénk helyi lakáspiacra. A beruházás mind a meglévő munkahelyek bővülését, mind pedig új munkahelyek teremtését vonhatja maga után, mely várhatóan az ingatlanforgalomra is kedvező hatással lesz. Pakson jelenleg némi lakáshiány is megfigyelhető. Feltehetően azon tulajdonosok kivárnak, akiknek nem égetően sürgős az eladás, abban reménykedve, hogy az erőmű megvalósítása kapcsán jelentkező beruházások tovább emelhetik ingatlanjaik árát.

Összegezve tehát a fent leírtakat, a vidéki városok tekintetében is emelkedő tendencia érhető tetten az ingatlanpiacon, s azok a trendek (növekedő pannellakás igény, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kihasználása, rövidtávú ingatlan-bérbeadás stb.), melyek Budapesten jelentkeznek egyre inkább meghatározzák a vidéki piacot is.


    Facebook  |  Twitter  |  Google