Könnyűszerkezetes SIP házak értékesítése

A SIP technológiáról

Az ilyen eljárással készülő épületekhez speciális, előre gyártott elemeket használnak. Ezek két darab 12 mm-es préselt farostlemezből (OSB) készülnek, melyek közé 140-es grafitporos hőszigetelő anyagot teszünk be. Az épület méreteinek függvényében a grafitos SIP-elemek vastagsága 120 és 240 mm, szélességük 122 és 1250 mm között változik, maximális hosszúságuk pedig 3000-6000 mm. A SIP-eljárással készült házaknak két nagy előnyük van a téglaépületekkel szemben: mind az építési, mind pedig a fenntartási költségek lényegesen alacsonyabbak. Az OSB lapokkal kombinált grafitporos hőszigetelő anyag kiváló hőszigetelő, az előre gyártott elemek hőátadási együtthatója 0,17w/mK. A SIP-elemekből készült házak esetén télen fűtés, nyáron pedig légkondicionálás nélkül 1 fokos hőmérséklet-változás átlagosan 5 órára következik be.

A SIP-épületek ugyanakkor lényegesen stabilabbak, mint a nálunk is egyre nagyobb számban épülő, ásványi gyapotból és OSB-lapokból összeállított, szendvicsszerkezetű házak. A párazárás tekintetében a mi technológiánkkal a válaszfal nem zár rá a főfalra közvetlen, így a hővisszaverő párazáró fólia és a légtömörség szalag nem szakad meg a főfal válaszfal találkozásánál, hanem egybefüggő, folyamatos párazárást biztosít! Ezután következik az RF tűzgátló gipszkarton és erre a válaszfal.

Szeglemezes rácsos tartós tetőszerkezetek

A szeglemez korszerű tetőszerkezetek fakapcsolati kötőeleme. Két oldalról a fába préselve roncsolásmentes kapcsolatot biztosít a faszerkezetek rudjai közt. A szeglemezes rácsos tartók alkalmazásával egyszerű és bonyolult tetőidomok egyaránt könnyen elkészíthetők. A rácsos tartók és keretszerkezetek formája tág határok közt változhat. Közkedvelt családi házaknál, könnyűszerkezetes épületeknél az alacsony hajlásszögű tető, mely szeglemezes kötésű rácsos tartókból épül fel. A szilárd födém elhagyható, a zárófödém a rácsrudak alsó övére szerelt álmennyezet.

Posi Joist födém rendszer

 • nincs kötési idő
 • felhelyezéséhez nincs szükség darura
 • könnyű, nagy teherbírás
 • szerelése egyszerű
 • bármilyen épület esetén felhasználható
 • szerelvények egyszerű elhelyezése

A gyártáshoz használt elsőosztályú, minősített kötő anyagok. Tűzi horganyzott, CE minősítéssel rendelkező lemezek, melyből a saját anyagából kipréselt szegek az egyenletes nyomó erő hatására a fa rostjai közé hatolva sérülés mentes kötést biztosítanak.

A gyártáshoz használt elsőosztályú, minősített kötő anyagok. Tűzi horganyzott, CE minősítéssel rendelkező lemezek, melyből a saját anyagából kipréselt szegek az egyenletes nyomó erő hatására a fa rostjai közé hatolva sérülés mentes kötést biztosítanak.

További információk

 • 2.7m a belmagasság
 • A főfal vastagsága 14cm plusz az 1-1.2 MgO lap
 • Ez a rétegrend már passzív érték viszont, aki még pár fokot javítani szeretne az értéken, ezeket javasoljuk: Külső szigetelés vastagabb, magasabb ablak minőség, redőny, fújt farost szigetelés a födémen, grafit külsőleg is nem csak a főfalba, belső aljzat is grafit.
 • Vízszigetelés GV35 vagy GV45-tel készítjük.
 • Az épület méreteinek függvényében a grafitos SIP-elemek vastagsága 120 és 240 mm, szélességük 122 és 1250 mm között változik, maximális hosszúságuk pedig 3000-6000 mm.
 • Az előre gyártott elemek hőátadási együtthatója 0,17w/mK.
 • Ajánlott födém szigetelés: cellulóz szigetelés.

Tulajdonságai:

 1. Kiváló hőszigetelő képesség (Hőátbocsájtási tényező: 0,19W/m2K/20cm)
 2. Kiváló hangszigetelő
 3. Akár 30%-os energiamegtakarítást nyújt más technológiákkal szemben

Tégla vagy könnyűszerkezetes ház építés? Melyikkel jársz jobban?

Röviden, ha nem vagy milliomos és időmilliomos is egyszerre, a könnyűszerkezetes házzal fogsz jobban járni. Leírjuk, miért. Magyarországon ha valaki házat építene, elsőre egy falas szerkezetű (tégla építésű) házra fog gondolni, mert ilyenek nálunk a házak hagyományosan. Bár pontosat nem tudnunk arról, hogy a jelenleg épülő családi házak között mekkora a könnyűszerkezetes házak aránya, de körbenézve Budapest agglomerációjában, ahol a legtöbb új családi ház épül, becslés alapján ez az arány legalább 30%, és emelkedő tendenciát mutat. Lehet, hogy neked is megérné tégla helyett könnyűszerkezetes építkezésben gondolkodni? Ebben a cikkben áttekintjük, mik a fő különbségek a két építési mód között. Mi a különbség a falas és a könnyűszerkezetes építési módok között?

osszehasonlitas

Összehasonlítás

Teherhordó elem

Építéstechnológiai szempontból ez az alapvető különbség a két építési mód között. A falas szerkezetben a terhet a falak, pontosabban a fő-, vagy teherhordó falak viselik. A könnyűszerkezetes építési módban a terhet az épület váza hordja, a falak csupán térelhatároló szerepet töltenek be.

Kivitelezés időtartama
Ez a tényező a ház minőségét nem befolyásolja, az építtető, azaz a Te számodra ez az egyik legfontosabb különbség a két építési mód között. Ki akarna 2-3 éven át építkezni, ha 3 hónap alatt is elkészülhet teljesen a háza?

Miért van ekkora különbség a kivitelezés hosszában?
Könnyűszerkezetes ház esetében szárazépítés zajlik, a szerkezeti elemeket egyszerűen összecsavarozzák, a falakat pedig szigetelőanyagból és -jellemzően- tűzálló gipszkartonból készítik. Ezért lehet egy könnyűszerkezetes házat akár pár hét alatt szerkezetkészre szerelni.

Tégla építésű ház esetén a szerkezet egy része és a födém gyakran vasbetonból készül, ami egy munkaigényes folyamat. A zsalu és a födémtámasz bérléstől a szerelésen át a kiöntésig időigényesek a munkafolyamatok. De igazán attól nő meg a tégla építésű kivitelezés hossza, hogy a beton és az épületben használt kötőanyag (habarcs) vizes alapú, és a kötési idejét ki kell várni, mielőtt tovább lehetne haladni.

A kivitelezés hosszának a kényszerű várakozáson kívül több fontos hatása is van. Hat az építőanyag költségekre, az építkezés munkaerő igényességére és a finanszírozásra is. Lássuk sorban.

Építőanyag árváltozás
Az építkezés hossza nem csak a várakozás miatt fogja terhelni az idegeidet. Ki tudja, mennyibe fog kerülni a cserép két év múlva? Márpedig tégla építésnél nyilván csak akkor fogod megrendelni a cserepeket, ha már kész a tetőszerkezet. Ugyanígy a szaniterek, és a vakolat. Ha téglából építkezel, az elején még hozzávetőlegesen sem fogod tudni, mennyibe fog kerülni a teljes projekt.

Munkabér
Egy éveken át tartó tégla építésű kivitelezés során nem meglepő, hogy jóval magasabb lesz az összes munkabérre fordított összeg, mint egy könnyűszerkezetesnél, ahonnan pár hónap alatt vonulnak. Elég belegondolni, hogy hány alkalommal vonul ki a brigád egy tégla alapú építkezéshez. Ennek az árát természetesen végül az építető, vagyis Te, fizeted meg.

Finanszírozás
A kivitelezés hossza a finanszírozás szempontjából is fontos. Ha téglából építkezel, számolnod kell azzal is, hogy több tízmillió Forintod fog benne állni egy házban, amit még nem tudsz használni. Mellette fizetheted tovább az albérletet, vagy ha a saját lakásodban laksz, nem tudod addig kiadni.

Költségek
A költségek nagyban függnek attól, hogy milyen anyagokat használsz, és milyen kivitelezővel dolgozol. Bár pontosat ezen a téren lehetetlen mondani, általánosságban egy könnyűszerkezetes családi ház 20%-kal alacsonyabb költséggel készül el, mint egy tégla építésű. Ha valaki minimál projektben gondolkodik, tehát nem lesz kovácsoltvasból a kerítés és nem lesz jakuzzi a fürdőszobában, akkor a könnyűszerkezetes építési mód árelőnye akár 30-35% is lehet.

Tervezés pontossága
Míg a tégla falazat alkalmas pontszerű teher felvételére, a gipszkarton, vagy fa burkolatba fúrt csavar nagyobb terhelés esetén kiszakadhat, így itt külön hátszerkezet kialakítására van szükség. Tehát amikor elkezded a házat építeni, már tudnod kell, hol lesz a bojler, hol lesz a mosdó, és hol lesz a konyhában a felső szekrény.
Ezen túl a könnyűszerkezet esetében nagy fokú tudatosság és előrelátás szükséges. Ami a terven szerepel gyorsan meg is fog valósulni, és utólag nehezebb lesz változtatni rajta.
A tégla építés esetében itt a hátrányból lesz előny, ugyanis a hosszú kivitelezési idő alatt lesz időd változtatni a terveken. Ez az “előny” sajnos nem ritkán állandó variálásba torkollik, amitől még hosszabb lesz a kivitelezés.

Építés utáni variálhatóság
Könnyűszerkezetes házak esetén a vezetékek nagy részét vésés nélkül elhúzhatjuk a falakban. Ezzel megint rengeteg pénzt és időt spórolhatsz meg, ráadásul nemcsak az építkezés során, hanem később egy esetleges meghibásodás alkalmával is. Nem mindegy, hogy körbe kell-e vésni, majd visszafalazni és vakolni a szobát egy villanyvezeték meghibásodása miatt, vagy csak leemelni pár tábla gipszkartont, majd visszacsavarozni.
Egy konyhai felsőszekrény áthelyezése téglaépítésű házban egyszerűbb. Csak át kell fúrni a csavarokat, és már akaszthatod is a helyére a szekrényt. Könnyűszerkezetesnél ehhez meg kell bontani a falat, és módosítani kell a falban lévő szerkezetet. Ez után jöhet csak a fúrás-csavarozás.
Egy mosdó áthelyezése esetén a víz és csatorna kiállását is odébb kell rakni. A víz kiállását áthúzni könnyűszerkezetesben kevesebb munka, mert nem kell vésni.

Emellett ha valaha átalakítanád a házat, összenyitnál két szobát, vagy plusz ablakot rakatnál a nappaliba, sokkal egyszerűbb dolgod lesz egy könnyűszerkezetes ház esetében. Nem kell bontani-vésni és nem keletkezik több köbméter sitt, hiszen a kibontott elemeket akár újra felhasználhatod.

Hőszigetelés
Ma már minden új építésű háznak szigorú hőszigetelési kritériumoknak kell megfelelnie. A használatbavétel előtt az előírásoknak való megfelelést enegergetikai tanúsítvány készítésével igazolni is kell. A hőszigetelő képességben így nincsen nagy különbség a két építési mód között, abban azonban van, hogy ezt hogyan érik el.

Könnyűszerkezet esetén a teherhordó váz nem vesz el helyet a falszerkezetből, így a burkolatokat leszámítva a teljes fal hőszigetelésből állhat. Míg egy 20 cm vastag tégla falra legalább 10 cm kiegészítő hőszigetelést célszerű rakni, a könnyűszerkezetes váz esetén elegendő 10 cm szigeteléssel kitöltött szerkezet és 10 cm kiegészítés. Egy megegyező bruttó méretű tégla és könnyűszerkezetes ház esetében a könnyűszerkezetes ház hasznos területe ezért több négyzetméterrel nagyobb lesz.

Hangszigetelés
Sokan a rossz akusztikát találják a könnyűszerkezetes házak legnagyobb hátrányának, de hála az erre kifejlesztett, korszerű hőszigetelő anyagoknak, ma már ezt is könnyedén megoldhatjuk, ráadásul két legyet ütünk egy csapásra. Ezen nem érdemes spórolni. Válassz jó minőségű szigetelést és használd ezt a belső válaszfalakban is. Nem fogod megbánni!

Konklúzió
Hogy melyik építési mód jobb, azt nehéz megmondani. Az biztos, hogy régebben a tégla építés egyeduralkodó volt, mára pedig a tégla mellett a könnyűszerkezetes kivitelezés is népszerű építési mód.

Összességében a könnyűszerkezetes építés mód hatékonyabban bánik az erőforrásokkal. Az eredmény mindkét esetben egy minden előírásnak megfelelő jól szigetelt otthon lesz. A könnyűszerkezetes építési móddal mindezt kevesebb anyag, munkaerő, és jóval kevesebb idő ráfordításával lehet elérni.

Ráadásul a SIP bármikor bővíthető pár napon belül, ha gyarapodik a család, esetleg 2 generáció összeköltözne.

Tervező mérnökök és a gyártó által rendelkezünk típustervekkel is, ami azonnal engedélyeztethető és kivitelezhető.

Árak

Tervezési költségek: opcionálisan választható, egyedi megbeszélés alapján. Szerkezetkész építés: nettó 290.000 Ft/nm ( tartalmazza a panelek gyártását, illetve főfalak, válaszfalak (5-6×10 KVH fa), tetőszerkezet felépítését, tetőfedés, nyílászárók) – az ár szeglemezes tető esetén értendő, más típussal az árak eltérőek lehetnek. Kulcsrakész kivitelezés: nettó 450.000 Ft-tól/nm ( egyéni igényektől függően) Rugalmas pénzügyi ütemezés. Igény esetén tudunk kontaktot biztosítani hitel, babaváró, CSOK és egyéb pénzügyi támogatások igénybevételéhez.

Kivitelezés időtartalma (hozzávetőlegesen)

 • Tervezés: 10-15 nap
 • Panelek gyártása: kb. 5 hét
 • Szerkezetkész építés ( amennyiben az alap elkészült) kb. 5 napon belül – 100 nm esetén
 • Kulcsrakész állapot: kb. 3 hónap – 100 nm esetén

Felhívjuk figyelmét, hogy a hirdetés nem minősül ajánlattételnek. A látványterveken szereplő készházak minden esetben személyre szabandók, illetve tervezői díj ellenében egyedi elképzelések is megvalósíthatók.

Érdeklődés vagy egyéb felmerülő kérdés esetén várjuk hívását az alábbi telefonszámokon:

Orszáczky László
+36 70 257 7989

 

Márton Zoltán
+36 30 992 1398

 

Boston

T5-6

T5-7

T5-8
a
Bostonalaprajz

Chicago

tipushaz21-03 tipushaz21-09
Alaprajz

Colorado

tipushaz21-01 tipushaz21-03 tipushaz21-10

Helsinki

helsinki tipushaz21-05 tipushaz21-07
Alaprajz

Emeletes

EM4-1 EM4-2 EM4-4 EM4-7 EM4-alaprajz_em
Alaprajz emelet Alaprajz földszint

Jerico

tipushaz-EM2-1 tipushaz-EM2-3 tipushaz-EM2-11 -tipushaz-EM2-12
Alaprajz földszint AlaprajzTetőtér

Kansas

-tipushaz-EM3-1 -tipushaz-EM3-2
-tipushaz-ar1 -tipushaz-ar2

London

London1 London2
Alaprajz

Madrid

T4-3 T4-7
madridalaprajz
Alaprajz

Nápoly

l-tipushaz21-05 -tipushaz21-02 -tipushaz21-03 tipushaz21-08 -tipushaz21-10

Peru

tipushaz21-01 tipushaz21-02 tipushaz21-03
Alaprajz