Correct Ingatlan

Ingatlan hírek

Mit érdemes tudni az otthonfelújítási támogatásról, és kik pályázhatnak?

Az otthonfelújítási támogatás kettős céllal indult el: az ingatlankorszerűsítés mellett a pályázat kiírásakor az energiafelhasználás csökkentése is komoly figyelmet kapott. A döntéshozók nem titkolt célja, hogy minél több háztartás fogyasztását tartsák a sáv alatt, azaz minél szélesebb réteget érintsen a rezsicsökkentés. Nézzük, hogyan járulhat ehhez hozzá a 2024-es otthonfelújítási támogatás, és mik a pályázati feltételek.

Július elsejével elstartolt az otthonfelújítási program, megnyílt a regisztráció a pályázók előtt. A rendelkezésre álló keret 108 240 000 000 forint, amire 2025. december 31-ig, illetve a forrás kiürüléséig van pályázati lehetőség. Fontos aláhúzni, hogy a finanszírozási program egy vissza nem térítendő támogatás és egy kamatmentes, úgynevezett beruházási kölcsön párosítása, mely legalább 2,5 millió, legfeljebb 6 millió forintig igényelhető.

Alapfeltétel, hogy a korszerűsítést követően legalább 30 százalékkal csökkenjen az energiafelhasználás, és a korszerűsítendő ingatlant életvitelszerűen lakják. Fontos szempont továbbá, hogy a programban kizárólag az 1990. december 31-e előtt épült ingatlanok vehetnek részt. Az ingatlan építési éve kapcsán a fejlesztés előtti állapotot tükröző energetikai tanúsítványban feltüntetett évszám az irányadó. Amennyiben az nem áll rendelkezésre, úgy az ingatlan használatbavételi engedélyén szereplő dátum veendő figyelembe.

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

A támogatás egy ingatlanra egyszer, magánszemélyenként egyetlen alkalommal igényelhető. Ez a szabály abban az esetben is érvényes, ha a korszerűsítendő ingatlan többgenerációs, több család lakja vagy többlakásos, és egyébként az előző bekezdésben taglaltaknak megfelel. Továbbá az otthonfelújítási támogatást igénylőnek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  • magyar állampolgár (vagy legalább egy éve Magyarországon lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező EGT-állampolgár),
  • van magyar adóazonosító jele,
  • cselekvőképes, nagykorú természetes személy,
  • a korszerűsítendő ingatlan tulajdonosa, vagy holtig tartó haszonélvezője, és az ingatlant legalább 2024. május 1-je óta életvitelszerűen lakja,
  • a kölcsön lejártáig nem tölti be a 75. életévét (ellenkező esetben adóstárs bevonása szükséges),
  • eleget tesz az adósságfék szabályának,
  • nincs olyan köztartozása vagy adótartozása, ami meghaladja a bruttó minimálbért,
  • nincs olyan 60 napnál régebbi közüzemi számlatartozása, ami meghaladja a minimálbért,
  • nem szerepel (adóstársa sem) a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

Otthonfelújítási támogatás

Akár 6 millió forint igényelhető otthonfelújítási támogatásként

Hogyan lehet jelentkezni az otthonfelújítási támogatásra?

Sikeres pályázat esetén a kérelmeket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pontokon lehet beadni. Az ingatlan kiinduló energetikai állapotát energetikai tanúsítvány meglétével kell igazolni. (Erre egyébként a beruházás végén is szükség lesz a 30 százalékos energiafelhasználás-csökkenés tanúsítására.) A hiteltörlesztést a beruházást követő 3 havi türelmi idő letelte után kell megindítani, a hitel futamideje 10 év.

Milyen felújításokat lehet végezni?

Az otthonfelújítási támogatás keretei között – a teljesség igénye nélkül – az alábbi beruházások végezhetők el: hőszigetelés, födémszigetelés, energiamegtartást eredményező korszerűsítés, használati melegvíz rendszerének felújítása, fűtéskorszerűsítés, hőtermelő berendezések cseréje (ide tartozik a kondenzációs kazán, illetve a levegő-víz hőszivattyú fűtési rendszer is).