Correct Ingatlan

Ingatlan hírek

Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány?

Aki az utóbbi években ingatlant vásárolt, illetve ingatlant adott el, annak bizonyára ismerősen cseng az energetikai tanúsítvány fogalma. De kinek és mikor kell elkészíttetnie az okiratot, ki jogosult a kiállítására, és mit jelentenek a minősítési osztályzatok?

energetikai_besorolas

Az energetikai besorolás osztályzatai

Az energetikai tanúsítvány, vagy egyéb nevén lakás zöldkártya elkészítését a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet írja elő (az épületek energetikai jellemzőinek  tanúsításáról). Ennek értelmében 2009. január 1-től minden új építésű ingatlan használatba vételi engedélyéhez, 2012. január 1-jétől pedig minden meglévő épület adás-vételéhez, illetve tartós bérbeadásához (egy év vagy hosszabb időtartamra) energetikai tanúsítvány elkészíttetése szükséges.

A Kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy mely feltételeknek megfelelő tanúsító állíthat ki lakás zöldkártyát. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy ha ingatlanunkat tartósan – egy évet meghaladóan – bérbe adjuk, az energetikai tanúsítvány kiváltása ekkor is kötelező.

A tanúsítvány a kiállítástól számított 10 évig érvényes, ezt követően újra el kell készíttetni. A lakás zöldkártya kiállításának költsége – amennyiben a felek máshogy nem rendelkeznek – az eladót terheli.

Cégünk az energetikai tanúsítvány hivatalos ügyintézésében az Ön rendelkezésére áll.


  Cikk megosztása:  Facebook     Twitter