Correct Ingatlan

Ingatlan hírek

2024-ben is töretlen a panellakások népszerűsége

41 millió forint fölé emelkedett az átlagos budapesti panellakások ára – írja az egyik legnagyobb hazai ingatlanportál. Mindez azt is jelenti, hogy 2024-ben a vásárlók körében még mindig népszerű a panel, noha a négyzetméteráruk egy év alatt mintegy 9 százalékkal növekedett.

A nyári hónapok kissé visszavetették a hazai ingatlanpiacot, ettől függetlenül az első féléves elemzések alapján a panellakások még mindig rendkívül népszerűek a költözni vágyók körében. Egy átlagos 50-55 négyzetméter területű, költözhető állapotban lévő panelért hozzávetőleg 41 millió forintot kérnek az eladók, ami 765 000 forintos négyzetméterárat jelent. Természetesen az olyan közkedvelt lakótelepeken, mint az óbudai Pók utca vagy az újbudai Gazdagrét az árak még ennél is magasabbra mehetnek.

Panellakás

2024-ben is rendkívül népszerűek a panellakások

A szakértők ennek okaként a mérséklődő lakáshiteleket, illetve a július elején induló otthonfelújítási támogatást jelölték meg. Ugyanis mindkét tényező kihatással bír a vásárlási kedvre, ami önmagában is emeli az ingatlanárakat.

Miért ennyire népszerűek a panellakások?

A panelok vidéken és a fővárosban is rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Az előre gyártott elemekből készült otthonok a 60-as, 70-es évektől vannak velünk, és noha kezdetben a megnövekedett lakásínység, illetve a beépíthető területek drasztikus csökkenésének orvoslására szánták őket, ma már teljesen más a helyzet. De mit lehet szeretni annyira a panelen?

Az ilyen típusú otthonban élők többsége a kiszámítható költségeket, az egyszerű fenntartást, valamint a szolgáltatások közelségét kedvelik. Amíg egy családi háznál napokat, heteket szükséges várni egy-egy szakemberre, addig a panellakások esetében a társasház szerződéses partnerekkel állhat kapcsolatban, akik hiba esetén azonnal kiszállnak, és orvosolják a problémát.

A panelek tehát töretlen népszerűségnek örvendenek annak ellenére is, hogy négyzetméteráruk az utóbbi években jelentősen megnőtt. Az energetikai, illetve az állagmegőrző pályázatoknak köszönhetően pedig vélhetően még egy ideig velünk is maradnak.