Correct Ingatlan

Ingatlan hírek

Élénk a forgalom a lakáspiacon

Az ingatlanirodák adatai szerint mintegy 103 ezer ingatlan cserélt gazdát Magyarországon 2015 első kilenc hónapjában, ami meghaladja a 2009-2013 közötti évek bármelyikének teljes forgalmát.

Tavaly – 2014-ben – az első 9 hónapban a 74 ezret sem érte el az adásvételek száma, ami 40 százalékkal gyengébb adat az ideinél. A tranzakciók száma az augusztusihoz hasonlóan 11 ezer körül alakult szeptemberben.

ingatlaneladasok

 

A hónap első fele még gyengébb, de összevetve a második már erősebb forgalmat mutatott. Az adatok szerint idén március és július között minden hónapban 12 ezer körüli adásvétel történt.
Tavaly szeptemberben 10 ezernél valamivel több ingatlan cserélt gazdát, ami már jelezte az ingatlanpiaci helyzet javulását.

Azonban a lakáspiac nem csak nálunk, Magyarországon élénkült meg. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az Európai Uniós tagországokban 2015 második negyedévét tekintve 2,3%-kal nőtt a lakásárindex. A legtekintélyesebb nővekedés a svéd ingatlanpiacon figyelhető meg, itt 13%-kal lett magasabb a lakásárindex. Magyarország az Eurostat felmérése szerint a második helyen áll 11,9%-kal, mely azt jelenti, hogy ennyivel kell többet fizetni egy lakás áráért idehaza, mint tavaly ilyenkor.