Correct Ingatlan

Ingatlan hírek

Döntöttek a lakók: kitiltják az Airbnb-t a VI. kerületből

A terézvárosi szavazók többsége a rövid távú szálláskiadás megtiltása mellett tette le a voksát – tájékoztatott 2024. szeptember 16-án hajnalban a Terézvárosi Önkormányzat sajtóosztálya. A kerület lakosai szeptember 2. és 15. között interneten és hagyományos módon is voksolhattak arról, hogy a hivatal tiltsa-e a társasházi lakások Airbnb célú kiadását szálláshelyként.

Az önkormányzat közlése szerint az ügydöntőnek számító voksoláson két hét alatt 6083 terézvárosi lakos adta le a szavazatát valamilyen formában. A részvételi arány ez alapján 20,52 százalék volt, a szavazók közül 3265-en, vagyis 54 százalék voksolt igennel, 2818 választópolgár pedig a nem mellett döntött. (A kérdés úgy hangzott, hogy Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?)

Mikortól lép hatályba a változás?

Soproni Tamás Terézváros polgármestere Facebook-oldalán is közzétette a döntés eredményét, valamint arról írt, hogy az októberi képviselő-testületi ülésre előkészítik azt a rendelettervezetet, mely szerint a VI. kerületben nulla napban határozzák meg a magánszállásokra vonatkozó kiadható napok számát. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hivatalosan egyáltalán nem lesz lehetőség az Airbnb szálláskiadásra.)

Soproni Tamás polgármester hozzátette, hogy az önkormányzati rendelet 2026. január 1-jén lép életbe, így a szálláskiadásban érdekelteknek több mint egy évük lesz felkészülni a módosításra. Soproni szerint az igen szavazatok többsége azt sugallja, hogy a kerületben lakók számára fontosabb az otthonuk békéje, mint a kieső bevétel, és fontos számukra, hogy Terézváros visszaszerezze lakó-jellegét.