Correct Ingatlan

Ingatlan hírek

Jócskán megugrott a lakáshitelek száma az első félévben

Szakértői számítások szerint júniusban a hitelszerződések volumene meghaladta a 130 milliárd forintot, ezzel 10 százalékkal átlépte a tavalyi egész éves összeget. Mi állhat a héttérben, mitől nőtt meg 2024-ben ennyire a hitelezési kedv a lakosok körében?

Már júniusban 10 százalékkal meghaladta a tavalyi egész éves adatokat a lakáshitelek összege – húzták alá a Bankmonitor szakértői. A pénzügyi szakemberek szerint az ugrásszerű növekedés több tényezőre vezethető vissza, de fő okként a recessziós környezet szűkülését, illetve az infláció mérséklődését jelölték meg. A hitelezési kedvre élénkítő hatással volt továbbá a lakáshitel kamatok csökkenése (2023 elejéhez képest 2,5–3,5 százalékpontos mérséklődés), valamint a CSOK Plusz és az új támogatott hitelkonstrukciók bevezetése.

Lakáshitel nyáron? Hogyan alakulnak a számok?

A legfrissebb felmérések szerint a kezdeti lendület alábbhagyni látszódik az év második felében. Júniusban ugyanis már az ingatlanpiaci adásvételek, és a lakáshitel-igénylés is csökkenő tendenciát mutatnak. A pénzügyi szakértők egybehangzó véleménye szerint a 2024-es évet hozzávetőleg 1200 milliárd forintos volumennel zárhatja le a lakáshitelek piaca.

Lakáshitel

Megnőtt a lakáshitelezési kedv

A nyári visszaesés némileg ellentmond a sztereotípiának, miszerint a lakásvásárlási kedv leginkább tavasszal és nyáron a legaktívabb, ősszel és télen pedig jelentősen megtorpan. Persze, a történéseket kizárólag folyamatában érdemes vizsgálni: a recesszió és a magas infláció miatt vélhetően számos 2023-as ingatlanpiaci tranzakció csúszott át az idei év elejére. Egész egyszerűen azért, mert az eladók és a lakásvásárlók is kivártak.

Jelenleg az átlagos lakáshitelkamat 6,7 százalék, ami a paraméterektől és a banki kínálattól függően lefelé és fölfelé is mozoghat. Ma egy 20 millió forintos lakáshitel összeget 20 éves futamidővel kalkulálva hozzávetőleg 152 ezer forintos havi törlesztővel számolhatunk.